fbpixel
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Gouden Visum in Portugal: uw investering in Portugees vastgoed geeft u toegang tot heel Europa

Wonen in Portugal en vrij door een groot gedeelte van Europa reizen. Dat is wat het Gouden Visum programma in Portugal – ook bekend als het Golden Resident Permit Programme (GRPP) – mogelijk maakt voor investeerders van buiten de Europese Unie en hun gezin. Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over het Golden Visa programma in combinatie met het investeren in vastgoed in Portugal.

 

Sinds het Golden Visa programma van Portugal in 2012 gelanceerd werd, hebben meer dan 7.738 investeerders van buiten de Europese Unie een Gouden Visum verkregen (peildatum: juli 2019). Dat betekent dat het programma populair is. Het staat dan ook bekend als het meest succesvolle residency-by-investment programma binnen Europa.

 

Het Golden Visa programma van Portugal werd in 2012 in het leven geroepen om meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Met inmiddels meer dan 4,8 biljoen euro aan directe investeringen die voortkomen uit het Golden Visa programma (peildatum: januari 2020) mag dat doel geslaagd genoemd worden. De top 5 van landen met de meeste investeerders die gebruikmaken van het programma bestaat op dit moment uit China, Zuid-Afrika, Brazilië, Rusland en Libanon.

Uw investering geeft toegang tot Portugal en heel Europa

Wat u als investeerder van buiten de Europese Unie terugkrijgt is dan ook erg aantrekkelijk. Met het Golden Visa programma verkrijgt u namelijk een Portugees visum voor uzelf en uw hele gezin. Deze verblijfsvergunning heeft een geldigheidsduur van vijf jaar en geeft niet alleen toegang tot Portugal, maar biedt u de mogelijkheid om vrij te reizen door het gehele Schengengebied. Hiertoe behoren 26 landen in Europa, waaronder Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië.

 

Na vijf jaar heeft u als investeerder vervolgens de mogelijkheid een permanente verblijfsvergunning voor Portugal aan te vragen. Een jaar daarna, dus als u inmiddels zes jaar als inwoner van Portugal geregistreerd staat, komt u in aanmerking voor het Portugese staatsburgerschap. Uw Portugese paspoort biedt u vervolgens de mogelijkheid om vrij te reizen door maar liefst 182 landen.

 

Hoewel ook andere landen in Europa een eigen investeringsprogramma hebben om een visum en uiteindelijk een Europees staatsburgerschap te verkrijgen, springt het Golden Visa programma van Portugal eruit. Het onderscheidt zich doordat het gemakkelijk, snel en goedkoper is dan andere Golden Visa programma’s in Europa.

 

Het Golden Visa programma van Portugal en investeren in vastgoed

Het aankopen van vastgoed is één van de mogelijkheden waarmee u als investeerder van buiten de Europese Unie een Golden Visum kunt verkrijgen. Het is tevens de categorie die het populairst is als we kijken naar de verschillende soorten investeringen die u kunt doen om in aanmerking te komen voor een Golden Visum. Meer dan 90 procent van de investeerders kiest voor het aankopen van vastgoed in Portugal.

 

Wanneer komt u als investeerder in Portugees vastgoed in aanmerking voor een Golden Visum?
De basisregel is dat u een verblijfsvisum voor uzelf en uw hele gezin verkrijgt als u voor minimaal 500.000 euro een investering in vastgoed in Portugal doet. Het is ook mogelijk deze investering te verdelen over verschillende bezittingen die een totale waarde van 500.000 euro of meer hebben.

Daarbij zijn er enkele uitzonderingen waarbij de ondergrens lager ligt dan 500.000 euro:

 • Doet u de vastgoedinvestering op een plek in Portugal die dunbevolkt is, dan ligt de ondergrens bij 400.000 euro. Dunbevolkte gebieden in Portugal zijn onder andere de Algarve, Alentejo en de Douro provincie. In de Algarve kunt u dus met de aankoop van onroerend goed voor 400.000 euro een Gouden Visum aanvragen. 
 • Is het vastgoed minimaal dertig jaar oud en behoeft het renovatie, of ligt het in een gebied waar stedelijke vernieuwing plaatsvindt, dan ligt de ondergrens bij 350.000 euro.
 • Betreft het onroerend goed dat minimaal 30 jaar oud is, renovatie behoeft én gelegen is in een dunbevolkt gebied dan geldt een ondergrens van slechts 280.000 euro. In de Algarve kunt u dus al bij de aankoop van onroerend goed van 280.000, dat voldoet aan de eisen, een Gouden Visum aanvragen.  

 

De voordelen van een vastgoedinvestering in Portugal

Naast de investering in Portugees vastgoed zijn er ook nog andere categorieën waarmee u in aanmerking komt voor een Golden Visum. Hiertoe behoren onder andere het creëren van tien nieuwe fulltime banen in een Portugees bedrijf, investeringen in nationaal erfgoed en investeringen in onderzoek. Deze categorieën missen echter verschillende voordelen die een investering in vastgoed wel met zich meebrengt. Denk maar aan:

 • De mogelijkheid om voor uw hele gezin een eigen vakantieplek te hebben in Portugal, waar u verzekerd bent van een zonnig klimaat en een veilige leefomgeving (want Portugal behoort volgens de Global Peace Index 2020 tot de top 3 van veiligste landen ter wereld).
 • De mogelijkheid om uw woning in Portugal tegen een aantrekkelijk rendement te verhuren als vakantiewoning en zo extra inkomsten te genereren.
 • De mogelijkheid om het vastgoed en daarmee uw investering in waarde te laten stijgen, simpelweg door het in uw bezit te houden (waartoe u sowieso vijf jaar verplicht bent om uw Golden Visum te behouden, zie hieronder).

 

Golden Visa Portugal: regels en voorwaarden

Waar moet u als investeerder in Portugees vastgoed rekening mee houden als u in aanmerking wilt komen voor een Golden Visum? Belangrijk is dus in elk geval dat u het vastgoed minimaal vijf jaar in uw bezit houdt. In het eerste jaar daarvan hoeft u maar zeven dagen in Portugal door te brengen om uw visum te behouden. In de vier jaren daarna gaat het om minimaal veertien dagen om uw visum met twee jaar te kunnen verlengen. Die veertien dagen mag u ofwel in een aaneengesloten periode, ofwel in meerdere kortere periodes in Portugal doorbrengen. Tot slot geldt dat u geen strafblad mag hebben als u een Golden Visum wilt verkrijgen.

 

Golden Visa Portugal: kosten om rekening mee te houden

De kosten die de Portugese overheid in rekening brengt voor het verkrijgen van een Golden Visum zijn relatief laag:

 • Voor het aanvragen van het visum gaat het om een bedrag dat net iets boven de 500 euro ligt (plus rond de 80 euro voor elk familielid dat ook een visum aan wil vragen).
 • Als de aanvraag voor het Golden Visum wordt gehonoreerd komt daar een bedrag van ongeveer 5.200 euro per visumhouder bij.
 • Aan het eind van het eerste en het derde jaar moet het visum vernieuwd worden. Dit brengt per visumhouder een bedrag van rond de 2.600 euro met zich mee.
 • Voor de jaren daarna liggen de kosten van de renewal fee rond de 500 euro per persoon.

 

Golden Visa Portugal: de voordelen op een rij

Waar heeft u precies recht op als u als investeerder van buiten de Europese Unie vastgoed in Portugal aankoopt – of een van de andere investeringen doet waarmee u in aanmerking komt voor een Golden Visum? We zetten het nog eens overzichtelijk voor u op een rij:

 

 • U mag onbeperkt vrij reizen door het gehele Schengengebied, dat bestaat uit 26 landen in Europa.
 • Na vijf jaar heeft u de mogelijkheid het Portugese staatsburgerschap aan te vragen.
 • Ditzelfde geldt ook voor uw echtgenoot en voor uw kinderen – mits zij jonger zijn dan 18 jaar, of jonger dan 26 jaar als ze ongetrouwd zijn en fulltime studeren.
 • Ditzelfde geldt ook voor uw ouders en die van uw echtgenoot, mits zij ouder zijn dan 66 jaar, of ouder dan 55 jaar als ze voor zorg van u afhankelijk zijn.
 • Tot slot gelden deze voordelen ook voor eventuele broers en zussen van u en uw echtgenoot als deze jonger zijn dan 18 jaar.
 • U heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van het Non-Habitual Tax Regime van Portugal (zie hieronder), en daarbij tien jaar lang niet of nauwelijks belasting te betalen.
 • In tegenstelling tot veel andere Golden Visa programma’s in Europa staat dat van Portugal niet op de zwarte lijst van de OECD, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. U maakt dus gebruik van een betrouwbaar visumprogramma.

 

Golden Visa Portugal en het aantrekkelijke belastingregime

Als houder van een Golden Visum komt u automatisch in aanmerking voor het Non-Habitual Tax Regime van Portugal. Dit aantrekkelijke belastingregime stelt u vrij van het betalen van belasting over verschillende bronnen van inkomsten, zoals over inkomsten uit vastgoed in land van herkomst, uit aandelen en uit de verkoop van onroerend goed in land van herkomst.

Mocht u daarbovenop inkomen verkrijgen in Portugal, dan betaalt u hierover gedurende de eerste tien jaar slechts twintig procent belasting. Over inkomen dat u buiten Portugal vergaart betaalt u sowieso geen aanvullende belasting in Portugal. Tot slot kunt u ook belastingvrij een deel van uw geld schenken aan uw echtgenoot of een van u afhankelijk familielid.

 

Het stappenplan voor een investering in vastgoed om een Gouden Visum voor Portugal te verkrijgen

Kiest u voor de route om te investeren in vastgoed om daarmee uw Gouden Visum te verkrijgen, dan raden wij u aan om eerst goede informatie te verzamelen over de Portugese vastgoedmarkt. Wat zijn de aantrekkelijke regio’s in Portugal om uw investering te doen, aansluitend bij uw wensen? In welke regio’s is het makkelijk om uw nieuw aangekochte woning goed te verhuren? Op welke vastgoedinvesteringen kunt u een mooi rendement maken? In welke regio’s in Portugal is het voor u zelf goed toeven als u van plan bent regelmatig tijd door te brengen in uw vakantiewoning?

Bij al deze zaken kan Divine Home u uiteraard helpen. Doordat we Portugal zo goed kennen, geven we u het beste advies over wat voor u de meest aantrekkelijke regio is om uw vastgoedinvestering te doen. Vanzelfsprekend helpen we u vervolgens ook bij de aankoop van uw vastgoed en bij de juridische procedure die u doorloopt als u een woning in Portugal aankoopt.

Voldoet u vervolgens aan de voorwaarden om uw aanvraag voor een Golden Visum in gang te kunnen zetten? Dan mag u ervan uitgaan dat de procedure ongeveer drie tot zes maanden in beslag neemt.

Bent u resident buiten Europa en wilt u een vastgoedinvestering in Portugal doen om in aanmerking te komen voor een Golden Visum? Neem contact met ons op voor deskundig advies dat aansluit bij uw situatie en wensen. 

 

Bekijk de selectie van geschikte woningen voor de Gouden Visum aanvraag hier