Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wat is de rol van een advocaat in Portugal? 

Als u een woning in Portugal koopt, is het aan te raden om een advocaat in te schakelen. Het is in Portugal de advocaat die úw juridische belangen behartigd bij de aankoop; denk aan het controleren van beslagen en hypotheken, maar ook het opstellen van de koopakte en de voorbereiding van de notarisoverdracht. 

 


 
De reden dat u een advocaat nodig heeft in Portugal is grotendeels doordat de rol van de notaris in Portugal namelijk anders is dan wat u gewend bent van een notaris in Nederland of België. De notaris werkt niet in het belang van de koper en verkoper en neemt geen gelden in ontvangst. Hierdoor heeft de advocaat in Portugal ook grotendeels taken die in Nederland bij de notaris liggen.  

Een advocaat controleert de juridische documenten van de woning zoals een woonvergunning of bouwvergunning, hij controleert wie de verkoper(s) is/zijn, maar ook controleert hij of er een hypotheek of andere schulden op het onroerend goed rusten. Deze registers zijn online toegankelijk voor advocaten. In het geval van een condominium worden ook de papieren van het condominium gecontroleerd en in het geval van een nieuwbouwproject kijkt de advocaat onder andere naar de solvabiliteit van de verkoper. 
 
De advocaat rekent 1% exclusief BTW van de aankoopsom. Het is belangrijk dat u goed kunt communiceren met uw advocaat, zodat er geen belangrijke informatie verloren gaat. 
 
Het is mogelijk om in Portugal een volmacht af te geven aan uw advocaat. Hiermee kan een advocaat de voorlopige koopakte voor u ondertekenen waardoor u na mondelinge overeenstemming voor de aankoop niet binnen 2-3 weken weer terug hoeft te vliegen om de koopakte te ondertekenen. Zo'n koopakte wordt specifiek opgesteld voor de aankoop van het onroerend goed en uiteraard zal de advocaat dit alleen kunnen doen als hij ook de daarbij behorende gelden van u ontvangen heeft. De advocaat kan daarom alleen handelen na uw goedkeuring op de inhoud van de koopakte, want pas dan adviseren wij u de gelden voor de koopakte naar uw advocaat te versturen. 
 
Daarbij kan de advocaat met een volmacht informatie voor u opvragen bij verschillende instanties die benodigd zijn voor de aankoop, maar ook bijvoorbeeld na de aankoop kan de advocaat dan uw aansluitingen voor gas, water en elektra regelen. Hij kan de contracten van verkoper overzetten op uw naam. Het is ook mogelijk dat de advocaat de eigendomsakte bij de notaris ondertekent door deze volmacht, mocht het niet mogelijk zijn om zelf bij de overdracht aanwezig te zijn. 

 

Aangezien wij meer dan 12 jaar werkervaring hebben in de Portugese makelaardij, hebben wij een netwerk opgebouwd van een aantal betrouwbare advocatenkantoren in de Algarve. Een aantal daarvan spreekt Nederlands. Indien u over gaat tot aankoop van een woning in de Algarve, adviseren wij u graag welke advocaten u een goede begeleiding kunnen bieden.  

Heeft u aanvullende vragen, dan beantwoorden wij deze graag.

Neem gerust contact met ons op via 010-4973311 of stuur een email naar info@divine-home.nl