Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Een bed en breakfast (B&B) runnen in Portugal: regels en wetgeving

Droomt u er ook van: een huis kopen in Portugal om er uw eigen bed & breakfast te beginnen? Terwijl u uw gasten een aangenaam verblijf bezorgt, geniet u zelf ook van al het goede dat leven in zonnig Portugal te bieden heeft. Maar laat uw droom niet verstoren door een gebrek aan kennis van de Portugese wetgeving waar u als eigenaar van een B&B of als verhuurder van kamers mee te maken krijgt. Eind 2014 is daarin het nodige veranderd. 

 

 

Bij het starten van een bed & breakfast komt veel kijken: kamers verbouwen, opknappen en/of inrichten, publiciteit genereren en zodra de eerste gasten komen een goed ritme vinden om de B&B soepel te laten draaien. Als uw gastenverblijf dan ook nog in een land staat waar u nog niet zo lang woont, is het minstens zo belangrijk om u goed te verdiepen in de regels die voor u als B&B-eigenaar gelden.

 

De huurwetgeving in Portugal, de Alojamento Local, is sinds november 2014 van kracht en geldt voor iedereen die kamers, appartementen of woningen in Portugal gaat verhuren, kortom: voor iedereen die tijdelijk onderdak biedt aan gasten tegen betaling. Deze wetgeving geldt dus ook als u een bed & breakfast (B&B) in Portugal wilt beginnen. 

 

Uw bed & breakfast en de Belastingdienst

Uw bed & breakfast valt onder de Alojamento Local zodra u er publiciteit voor gaat maken: bijvoorbeeld wanneer u een eigen website maakt waar gasten kamers kunnen boeken in uw B&B of wanneer u op het internet of op andere plekken gaat adverteren. Vanaf dat moment wordt uw bed & breakfast op fiscaal gebied als een ‘dienstverlening van logies’ gezien en moet u ’m aanmelden bij de Belastingdienst in Portugal.

Voordat u de deuren van uw bed & breakfast opent, moet u ook contact opnemen met het stadsbestuur, door middel van een registratie bij de Balcão Único Electrónico. Dit is gratis en kan online. Uw onroerend goed krijgt vervolgens een uniek registratienummer van Alojamento Local, dat verstuurd wordt naar de Turismo de Portugal, het Portugese overheidsorgaan voor toerisme naar Portugal. Elk halfjaar stuurt zij deze informatie naar de Belastingdienst.

 

Negen kamers en dertig bedden

Er gelden bepaalde regels voor accommodaties die onderdeel zijn van de Alojamento Local. Zo mag uw bed & breakfast maximaal negen kamers en dertig bedden tellen – anders valt u onder de regels van toeristische acco in Portugal. Ook moet er in uw B&B verplicht een klachtenboek liggen en zijn er minimale eisen die u moet naleven als het gaat om de brandveiligheid Bij de hoofdingang van uw bed & breakfast moet u een zogenaamd ‘plakaat – AL’ plaatsen, om te laten zien dat u correct geregistreerd staat voor de Alojamento Local.

 

Pas op voor boetes

Het is belangrijk om u als eigenaar van een nieuwe bed & breakfast in Portugal goed te laten informeren over uw verplichtingen, want de boete voor het niet naleven van de regels kan oplopen tot 40.000 euro; en dat zou toch een behoorlijke smet zijn op uw droom. Het niet of niet juist registreren van uw bed & breakfast volgens de Alojamento Local wordt beschouwd als de zwaarste overtreding. Het niet plaatsen van het plakaat-AL wordt als een iets minder zware overtreding gezien. De Belastingdienst en de Autoriteit voor Economische en Voedselveiligheid zijn de organen die dit controleren en de mogelijkheid hebben om uw bed & breakfast tijdelijk te laten sluiten.

 

 

Via de volgende link kunt u de objecten zien die wij te koop hebben en geschikt zijn voor B&B: 

https://www.divine-home.nl/Hotels+B&B's+villas-met-annexes

 

 

 

 

 

 

 

Bron: voor dit artikel is gebruikgemaakt van informatie van de website Een huis in het buitenland

Foto's