Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

    

Een volle agenda van culturele evenementen in de Algarve

 

De Algarve, met zijn zonovergoten landschappen en pittoreske kustdorpjes, is niet alleen een toevluchtsoord voor zonaanbidders maar het is ook de thuisbasis van een schat aan culturele evenementen die de rijke geschiedenis en levendige tradities van de regio weerspiegelen. Het jaar zit boordevol festivals en culturele evenementen. Hier zijn er een aantal die zeker een bezoek waard zijn.

 

JANUARI

 

Medieval Paderne

 

Dit evenement wordt gehouden tijdens de laatste dagen van het jaar en eindigt op 1 januari.

Gedurende 4 dagen is Paderne gevuld met kraampjes, kunst, ambachten en met het beste van de regionale gastronomie.

U wandelt door een nagemaakte middeleeuws markt, die zich uitstrekt langs de smalle steegjes van het dorp. Het hoogtepunt van het middeleeuwse evenement  bestaat uit een processie die de historische ceremonie uitbeeldt van de overhandiging van de schenkingsbrief van het kasteel van Paderne, door de koning Dom Dinis, aan de Orde van Avis

 

FEBRUARI

 

Carnaval in Loulé

 

Het carnaval van Loulé is een van de beroemdste en meest levendige carnavals van het land. Gedurende 3 dagen organiseert de stad parades die proberen de belangrijkste sociale, politieke, economische of sportieve evenementen van het afgelopen jaar te verbeelden. Dit festival vindt plaats rond half februari.

Het carnaval van Loulé staat bekend om zijn kleurrijke en levendige optochten, met uitgebreide praalwagens, kostuums en sambadansers. De straten van Loulé komen tot leven met muziek, dans en een vrolijke viering van de Portugese cultuur.

 

De amandelbloesems van de Algarve, Castro Marim

 

De beroemde prachtige amandelbloesems van de Algarve zullen de ster van de show zijn, tijdens het 'Festival das Amendoeiras em Flor', dat begin februari zal plaatsvinden in het kleine dorpje Alta Mora, Castro Marim.

Gedurende de drie dagen van het festival zullen er verschillende evenementen plaatsvinden, met als hoogtepunt vier hikes variërend van 5 km tot 20 km.

Er zijn ook verschillende livemuziekoptredens gepland, met artiesten en groepen in meerdere genres, van volks- en wereldmuziek tot flamenco.

Het animatieprogramma omvat ook live theater- en dansvoorstellingen en ook activiteiten voor kinderen zoals schminken, traditionele spelletjes, een kinderboerderij, ezelritten en optredens van levende standbeelden.

Een ander hoogtepunt is de onthulling te van een 42 meter lange amandelcake, gemaakt door studenten van de Hotel- en Toerismeschool van Vila Real de Santo António.

 

MAART

 

Feira de Enchidos, Serra de Monchique

 

Dit tweedaagse evenement brengt de beste worsten van de regio samen en presenteert ze samen met andere specialiteiten zoals honing, medronho en traditionele zoetigheden. Op de beurs is ook lokaal handwerk te zien.

Het evenement vindt begin maart plaats en er worden verschillende optredens en muziekconcerten gepresenteerd.

 

Contraband Festival Alcoutim

 

Het Contraband Festival, in Alcoutim, heeft tot doel een activiteit te eren die jarenlang deel uitmaakte van de tradities van de Algarve en die onverbiddelijk verbonden is met de geschiedenis van de regio.

De nabijheid van de grens en een uitgestrekte kust waren altijd gunstig voor de meest onverschrokkenen om de smokkel van goederen te riskeren en een fortuin te verdienen. Naast de goederen die werden gesmokkeld, symboliseren de zware zakken ook de dromen en ambities voor een beter leven.

Het festival duurt drie dagen, in het laatste weekend van maart.

Dit in Alcoutim en Sanlúcar de Guadiana (Spanje) tegelijkertijd, en biedt verschillende artistieke en culturele shows. Aroma's van koffie, amandelen, tabak, accordeonmuziek, fandango's en verhalen over passies, bootsen na hoe de smokkelaars vroeger leefden.  

 

JUNI

Black and White nacht, Carvoeiro

 

Met de Black and White nacht in Carvoeiro begint officieus het zomerseizoen in de Algarve. Het vindt plaats in het midden van juni.

Op deze feestavond moet, volgens de traditie in Carvoeiro, iedereen in het zwart-wit gekleed zijn.  een traditie van Carvoeiro, moeten bezoekers zich in zwart en wit kleden om deel te nemen aan het grote feest.  Er zullen verschillende podia zijn. De grootste is op het strand, omringd door spectaculaire lichtdecoraties.

 

 

Festival Med Loulé

 

Dit festival heeft een plaats op de lijst van beste 'Wereldmuziek'-festivals in Europa. Bezoekers en kunstenaars van over de hele wereld verzamelen zich in de stad Loulé. Naast muzikale acts die het podium betreden, kunt u zich onderdompelen in gastronomie, handwerk, straatkunst, dans en andersoortige activiteiten van over de hele wereld. Dit is echt een 'wereld' festival. Het vindt eind juni plaats.Afro Nation Portimão

 

Dit festival vindt ook eind juni plaats op het goudgele strand van Praia da Rocha in Portimão. Het Afro Nation Festival is een jaarlijks muziekfestival dat Afrikaanse en Afro-Caribische muziek, cultuur en lifestyle viert.

Het festival biedt meestal een line-up van populaire artiesten en artiesten uit de Afrikaanse muziekscene, waaronder genres als Afrobeats, dancehall, reggae, hiphop en meer.


MED Festival Loulé

 

Het Med Festival is een van de beste muziekfestivals van het land. Drie dagen lang,  eind juni, bezoeken de beste nationale en internationale artiesten de straten van Loulé om een breed scala aan alternatieve muziekstijlen ten gehore te brengen.

Het Med Festival maakt van het charmante historische centrum een locatie voor verschillende concerten verspreid over de verschillende podia die de lange zomeravonden extra verwarmen.

Mis de kans niet om te genieten van een fadoconcert op de binnenplaats van het klooster of om naar klassieke muziek te luisteren in de Igreja Matriz. Ga daarna naar de hoofdpodia waar de belangrijkste concerten plaatsvinden.

 

JULI

 

Ria Formosa Festival

Het Ria Formosa Festival is een van de grootste gastronomische evenementen in de provincie Faro en wordt meestal gehouden tussen eind juli en begin augustus, in Largo de São Francisco, Faro. Gedurende ongeveer 10 dagen is het mogelijk om de beste zeevruchten uit Ria Formosa te proeven, evenals andere regionale specialiteiten.

De animatie van het evenement wordt verzekerd door de aanwezigheid van verschillende lokale en nationale artiesten.

 

AUGUSTUS

 

Festival da Sardinha (Sardine Festival) Portimão

 

Het Sardinefestival in Portimão wordt meestal gehouden in de eerste week van augustus. Vijf dagen lang presenteert Portimão haar gastronomische specialiteit – de sardine. Vergezeld van de traditionele gepofte aardappel wordt de heerlijke sardine perfect bereid tot grote vreugde van de meer dan 50 duizend bezoekers die het festival gewoonlijk elk jaar bezoeken.

Dit ‘good mood’ festival gaat gepaard met live concerten. Kom proeven van de specialiteit van de regio terwijl muziekklanken het geheel omkleden.

 

Medieval Fair, Silves

 

De middeleeuwse feesten van Silves worden meestal gehouden in de eerste twee weken van augustus. Gedurende tien dagen wordt de middeleeuwse periode van de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Al-Gharb (Algarve) nagebootst.

Muziek en poëzie is ook een onderdeel van dit evenement. Dit als bewijs van het belang dat de oude hoofdstad hechtte aan cultuur en kunst. Allerlei shows en animaties vinden plaats in en rondom het eeuwenoude kasteel van Silves. U ontmoet ridders en maagden uit de tijd van weleer.  

 

Festival do Marisco (Zeevruchtenfestival), Olhão

 

Het Seafood Festival is een van de bekendste festivals in de hele Algarve. Het festival wordt gehouden in Jardim Pescador Olhanense, naast de Ria Formosa.  Het biedt een breed scala aan traditionele gerechten, regionale zoetigheden, handwerk en liveshows.

Elk jaar organiseren duizenden mensen hun vakantie zodat ze heerlijke zeevruchten kunnen eten terwijl ze luisteren naar concerten van enkele van de beste artiesten in Portugal. Dit festival wordt gehouden in het midden van augustus.

 

FATACIL – Ambachts-, toerisme-, landbouw- en handelsbeurs in Lagoa

 

Opgericht in 1980 met als doel de belangrijkste economische sectoren van de regio te ontwikkelen, toont de  FATACIL, onder andere producten als auto’s landbouwmachines, handwerk, keramiek en meer hedendaagse artikelen. Het is de vreemde combinatie van producten en activiteiten die dit evenement zo bijzonder maakt.

Het evenement duurt tien dagen en vindt plaats in de tweede helft van augustus. De gigantische fair heeft ook verschillende concerten om de nachten en late namiddagen op te fleuren. Het festival biedt ook verschillende paardenshows en entertainment voor het hele gezin.

 

Folkfaro in Faro

 

Folkfaro brengt de kleurrijke muziek en dansen van de wereld naar de Algarve. Dit evenement, is een eerbetoon aan de liederen, dansen en kostuums van volkeren uit verschillende continenten. Het heeft internationale deelnemers uit Costa Rica, Italië, Mexico en vele andere landen, om hun muziektradities te laten zien.

Het festival heeft ook straatanimatie en een parade met de deelnemende groepen, waardoor een sfeer van feest en vreugde ontstaat.

Het festival duurt 9 dagen en vindt plaats in de tweede helft van augustus.

 

Noite Branca Loulé

 

Dit festival, dat meestal op de laatste zaterdag van augustus wordt gehouden, trekt duizenden mensen naar de straten van Loulé. De hele stad is in het wit gekleed, de verplichte kleur van de kleding van degenen die aan het evenement willen deelnemen, en neemt afscheid van weer een geweldige zomer in de Algarve.

The White Night heeft honderden livemuziek- en dansshows, entertainmentruimtes en speelruimtes verspreid over belangrijke punten in het hart van Loulé. Dit evenement, een van de grootste van het land, heeft jaar na jaar geprobeerd te innoveren en biedt ook optredens die de deelname van bezoekers, jongleurs, vuurspuwers, standbeeldmannen, clowns, goochelaars en gymnasten proberen te betrekken.

Tijdens het feest zijn de winkels de hele nacht open, in het wit gedecoreerd en bieden ze verschillende kortingen op hun producten.

 

SEPTEMBER

 

Festival F Faro

 

Festival F vindt begin september plaats om het einde van de zomer te markeren in de stad Faro, in de buurt van Vila Adentro. Het festival herhaalt de formule van Festival Med en verandert de straten van het historische stadscentrum in een van de beste muziekfestivals van het land. Drie dagen lang treden de beste nationale artiesten de hele nacht op als afscheid van weer een fantastische zomer.

 

OKTOBER

 

Rota do Petisco (Snackroute)

 

De Snackroute is een organisatie die als doel heeft de snacks van de Algarve te introduceren. Daartoe organiseert zij elk jaar de Algarve Snack Route (RPA), die loopt van begin oktober tot begin november. Wie aan het evenement wil deelnemen, kan voor minder dan 5 euro een paspoort krijgen dat recht geeft op een hapje en een drankje bij de verschillende restaurantjes die deel uitmaken van de Snackroute.

Er is geen vooraf bepaalde volgorde om de route te doorlopen. Bij het snacken in elk etablissement wordt een stempel in het bijbehorende paspoort geplaatst. Afhankelijk van het aantal stempels kunt u in aanmerking komen voor verschillende prijzen.

Voor meer informatie over hoe u kunt deelnemen aan het evenement, kunt u terecht op www.rotadopetisco.com  

 

NOVEMBER

 

Batata Doce Festival in Aljezur

 

Tijdens een vrijdag en het laatste weekend van november schittert de gastronomie in de plaats Aljezur. De verscheidenheid aan gastronomische aanbiedingen gaat via 4 restaurants, 3 bars en verschillende straatkraampjes, waar de meest uitgebreide gerechten worden gemaakt met zoete aardappel als hoofdingrediënt. Van chocolade met zoete aardappel tot zoete aardappelsnoepjes. Op dit festival krijg je ook de kans om artisenaal bereide zoete aardappelbieren te proeven.

Meer dan honderd exposanten nemen deel aan dit evenement tot grote vreugde van de duizenden bezoekers die naar Aljezur komen.

U kunt ook kijken op Facebook-evenementen  of  www.viralagenda.com/pt  of www.lavraromar.pt  voor meer evenementen in uw regio. Veel plezier alvast!

 

Foto's