Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Het energiecertificaat;er is geen ontkomen aan…...

 

Wie denkt dat de taak van een makelaar zich beperkt tot het maken van foto’s, het online plaatsen van de woning en het vinden van de koper, heeft het mis. De afgelopen jaren is de verantwoordelijkheid van makelaars omtrent de realisatie van woningtransacties enorm toegenomen. 

 

Uiteraard is dit een bijdrage aan de ontwikkeling van het kwaliteitsniveau van de makelaarsbranche. Processen worden meer en meer gereguleerd en makelaars worden op diverse aspecten van het verkoopproces gemonitord en gecontroleerd voor de woningen die zij in portfolio hebben en verkocht hebben. De invoering van het verplichte energiecertificaat en de controle hierop aan het adres van de makelaars is hier één voorbeeld van. 

 

Een energiecertificaat, ook wel energieprestatiecertificaat (EPC) genoemd, is een document dat door een erkende energiedeskundige wordt opgesteld door middel van vaststellingen, aannamen en bewijsstukken. De gegevens die men uit deze documenten haalt worden dan ingegeven in een software programma waarna, aan de hand van de ingevoerde gegevens, de energiescore berekend wordt. Het energiecertificaat is 10 jaar geldig.

 

Het doel van een energieprestatiecertificaat is om de woningen op de huur- en woningmarkt te kunnen vergelijken op het gebied van energieprestaties, om kopers en huurders bewust te maken van de energiezuinigheid van een woning alsmede de mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken. 

 

Al met al goede ontwikkelingen waarbij sommige regels alleen wel erg hoge straffen met zich meebrengen bij het niet naleven. Zo is in Portugal iedere eigenaar verplicht om een energiecertificaat te hebben van zijn of haar woning als hij/zij beslist deze te koop aan te bieden. Standaard is er in de opdracht tot dienstverlening in Portugal opgenomen dat de verkoper zich verbindt om te voldoen aan alle wetten en regels die voortvloeien uit de wet (wet 118, aangenomen op 20 augustus 2013). Door ondertekening van de opdracht tot dienstverlening gaat de verkoper akkoord met de verplichting om binnen de door de wet bepaalde voorwaarden en termijnen een energiecertificaat aan te leveren voor zijn onroerend goed op straffe van boetes van € 250 tot € 3.470 per woning. Een forse boete.  

 

En waar het voor 20 augustus 2013 alleen verplicht was om het energiecertificaat te overhandigen aan de koper ten tijde van de notaris overdracht, is dit dus vanaf 20 augustus 2013 al verplicht ten tijde van het te koop aanbieden van de woning. Dit is niet altijd bij woningeigenaren bekend, maar dus wel heel belangrijk voor het opstarten van een woningverkoop. 

 

Daar het op laten maken van een energiecertificaat voor verkopers verplicht is, betekent deze strengere regulering dat er, samen met de makelaar, meer voorwerk nodig is voordat de woning te koop geplaatst kan worden. Het voordeel voor kopers is, dat er meer en meer informatie beschikbaar komt waardoor het aankoopproces steeds transparanter wordt. 


Eenzelfde verplichting omtrent het energiecertificaat is aan de makelaars opgelegd; iedere makelaar is verplicht alleen woningen aan te bieden die voorzien zijn van een energiecertificaat (of een tijdelijk energiecertificaat in geval van nieuwbouw woningen die nog in aanbouw zijn) of een vermelding dat er uitsluiting is van deze regelgeving, voor ruïnes bijvoorbeeld. 

 

Zonder een energiecertificaat mag een woning niet op de website van een makelaar aangeboden worden, mag deze niet in de ramen van het makelaarskantoor geplaatst worden op straffe van boete van € 2.500 tot € 44,890 per woning (!!). 

Ja, u leest het goed een boete VANAF tweeduizend vijfhonderd euro per woning bij het niet voldoen aan deze regelgeving. Torenhoge boetes dus, waardoor makelaars geen uitzonderingen kunnen maken. 

  

Het is ter bescherming van de verkoper en de makelaar dat huiseigenaren verzocht worden om een energiecertificaat aan te leveren voordat de woning in de verkoop gaat. Waar het vroeger nog wel eens gebeurde dat een woning reeds online geplaatst werd als het energiecertificaat in aanvraag was, zijn de regels al in 2013 aangescherpt en is dit dus niet meer mogelijk. 

 

Het regulerend orgaan voert hier ook controles op uit. En dat werd bewezen toen wij deze week onverwachts bezoek kregen en onze energiecertificaten moesten overleggen.  

 

Een tweetal belletjes met collega’s in Albufeira maakte direct duidelijk dat ook zij diezelfde dag bezoek hadden van de “Direção- Geral de Energia e Geologia”. Een grootschalig onderzoek dus naar de uitvoering van de regelgeving omtrent de energiecertificaten. Een reden om de regels nog een keer voor iedereen in dit artikel op een rij te zetten. 

 

Het zal duidelijk zijn voor iedereen; het energiecertificaat is verplicht bij het te koop plaatsen van iedere woning en hierop kunnen geen uitzonderingen gemaakt worden.