Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

 

Portugal is een van de meest populaire bestemmingen om te gaan wonen of regelmatig te verblijven. Er kunnen verschillende aantrekkelijke redenen zijn om dit avontuur aan te gaan. Het prettige klimaat staat als nummer een op de wensenlijst. Portugal is echter een langgerekt land waardoor de onderlinge verschillen nogal uiteen kunnen lopen.

 

Verschil tussen noord- midden- en zuid Portugal

 

Het groene noorden

Noord-Portugal heeft over het algemeen mildere temperaturen en meer neerslag dan andere delen van het land, vooral in de winter. Hierdoor blijft  de natuur weelderiger en groener dan in het midden en zuiden. De Portugezen zeggen in de relatief korte regenperiode ‘quando chove, chove bem’, ofwel ‘als het regent, regent het goed’. De huizen in heel Portugal zijn over het algemeen gebouwd tegen de hitte. Dat wil zeggen dat de ramen relatief klein zijn en in de wat oudere huizen een centrale verwarming ontbreekt. Men warmt zich aan de openhaard die in de meeste traditionele huizen aanwezig is.

In de lente komt Noord-Portugal tot leven met warme dagen en aangenaam koele nachten. Temperaturen schommelen tussen 20°C en 28°C, waardoor het een ideale bestemming is voor wie de hitte van het zuiden wil vermijden.

 

Het mildere midden

Op de grens van noord en midden Portugal ligt het bergachtige gebied ‘Serra de Estrela’. Door de hogere ligging kan het een korte periode sneeuwen op de hoogste bergtoppen. Het heeft zelfs een paar skipistes.  In de lager gelegen gebieden komt de temperatuur zelden onder de 0 graden en is er in deze periode nog steeds sprake van een mild winterklimaat.

Neerslag is iets frequenter tijdens de wintermaanden, maar de regenval is over het algemeen matig en minder overvloedig dan in het noorden. De zomer heeft mooie temperaturen, vooral in de kustgebieden. Richting de Spaanse grens kan het overdag erg heet zijn. Echter de luchtvochtigheid is laag waardoor een dag met dezelfde temperatuur als in Noord Europa, minder heet zal aanvoelen.

 

Het zonnige zuiden

 

Dit is het gebied waar wij het meest enthousiast over zijn en waar wij U kunnen begeleiden in het vinden van een woning.

Het zuiden van Portugal heeft de meeste zonuren per jaar. In de herfst en winter kan het vochtig zijn in de nacht. In de lente kunnen soms al zomerse temperaturen gemeten worden, soms afgewisseld met een week waarin het nog flink kan regenen en de temperatuur weer daalt. Eigenlijk is het in het uiterste zuiden van Portugal altijd lente, behalve als het zomer is.

De zomermaanden brengen warme dagen met zich mee die perfect zijn om te genieten van de zon op een van de prachtige stranden van de Algarve. Juli en augustus zijn meestal de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van 28ºC overdag en minima van rond de 20ºC ’s nachts. Let wel dat de temperaturen in de schaduw gemeten worden waardoor het in de volle zon een stuk heter kan zijn.

 

De verkoelende westkust

 

Aan de westkust zijn de temperaturen vaak een stukje lager dan in de rest van de Algarve en Alentejo. Dit komt door de invloed van de Atlantische oceaan. Er staat hier vaak een matige, tot soms stevige wind. Op de heetste dagen worden vaak tripjes naar dit gebied gemaakt om verkoeling te vinden.

In het binnenland van de Alentejo lopen de dagtemperaturen juist vaak flink op en is een verfrissend zwembad in de buurt geen overbodige luxe. De nachten daarentegen zijn weer wat koeler dan in de Algarve.

Meestal valt ergens in November de herfst in. De dagen worden koeler met een gemiddelde temperatuur van 21 graden overdag en dalende temperaturen in de nacht. De gemiddelde temperatuur in de Alentejo ligt een paar graden lager. Dit seizoen brengt in ieder geval milder weer met zich mee.

Portugal als geheel heeft een prachtig mediterraan klimaat en biedt voor ieder wat wils. Niet voor niets wordt het wel ‘het Californië van Europa” genoemd en vinden ook steeds meer Amerikanen de weg naar ons kantoor.