Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt   Meer informatie

nieuws

Onroerendgoedbelasting in Portugal - IMI

Bij het kopen van een huis in Portugal krijgt u ook te maken met de jaarlijkse belasting over onroerend goed. De Portugese onroerendgoedbelasting – die in Portugal  IMI genoemd wordt: Imposto Municipal sobre Imóveis – is een gemeentelijke belasting. In de meeste gevallen valt het eerste gedeelte van de aanslag in maart op de deurmat en moet u deze betalen in april.

 

 

Wanneer moet u belasting over onroerend goed betalen?

Iedereen die op 31 december van een jaar een woning of ander vastgoed in Portugal in bezit heeft, is in principe belastingplichtig voor de IMI over dat hele jaar. Als de aanslag hoger is dan 250 euro, dan mag u deze eigendomsbelasting in twee termijnen betalen en indien de aanslag hoger is dan 500 euro dan mag u betalen in drie termijnen; het eerste gedeelte altijd in april.

 

Hoeveel belasting betaalt u over uw onroerend goed?

Elke gemeente in Portugal hanteert een eigen tarief voor de onroerendgoedbelasting en kan dit per jaar aanpassen. Over het algemeen variëren tarieven tussen de 0,2 en 0,8 procent van de Portugese WOZ-waarde van de woning (ookwel "Valor Patromonial" genaamd in Portugal).  Voor woningen die gewaardeerd zijn voor 2004 geldt een tarief tussen  0,4 en 0,8 % van de geregistreerde waarde bij de belastingdienst en voor woningen die na 2004 gewaardeerd zijn geldt een percentage tussen 0,2% en 0,5% van deze waarde.   

 

Over welke waarde wordt onroerendgoedbelasting geheven?

In Portugal wordt onroerendgoedbelasting geheven over de "Valor Patromonial" van de woning; ookwel de waarde waarvoor de woning bij de belastingdienst geregistreerd staat. Deze waarde is te vergelijken met de WOZ-waarde zoals wij deze kennen.

 

Kunt u een vrijstelling krijgen van betaling van onroerendgoedbelasting?

Ja, als u uw woning in Portugal zelf permanent bewoont, kunt u, in sommige gevallen, volgens artikel 46 van het Estatuto dos Beneficios Fiscais worden vrijgesteld van het betalen van eigendomsbelasting. Het termijn voor vrijstelling is tussen de 3 en 6 jaar en is afhankelijk van de waarde van de woning.