Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Toerisme in Centraal-Portugal bloeit als nooit tevoren

 

Het toerisme in beleefde een buitengewoon jaar in 2023, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van de toeristische activiteiten in het land. Het centrum van Portugal heeft zich in het bijzonder onderscheiden met opmerkelijke prestaties.

Volgens een nieuwsbericht van Sapo beleefde de regio afgelopen jaar haar beste toeristische jaar ooit. Dit blijkt uit verschillende indicatoren zoals het aantal overnachtingen en gasten, de bezettingsgraad en de totale inkomsten.

 

Ook in de Alentejo een indrukwekkende groei

 

Gegevens van het INE laten zien dat Midden-Portugal tussen januari en december 2023 bijna acht miljoen overnachtingen in toeristische accommodaties ontving - precies 7.965.898. Dit cijfer, nooit eerder bereikt door de regio, vertegenwoordigt een aanzienlijke stijging van 11,6 procent ten opzichte van 2019, dat diende als referentiejaar voor de toeristische activiteiten in Centraal-Portugal. In vergelijking met 2022 toont de stijging een indrukwekkende groei van 11,9 procent.

Deze sterke toename van het aantal overnachtingen in 2023 was zowel te zien bij nationale als internationale bezoekers. Het aantal overnachtingen van inwoners van Portugal steeg aanzienlijk, van 4.016.888 in 2019 naar een voorlopig cijfer van 4.663.421 in 2023, wat een groei van 16,1 procent laat zien en aangeeft dat Centraal-Portugal steeds meer bezoekers uit andere delen van het land aantrekt.

Tegelijkertijd bleven ook de overnachtingen van internationale bezoekers toenemen. Voorlopige cijfers voor 2023 laten een stijging van 5,9 procent zien ten opzichte van 2019, met een totaal van 3.302.477 overnachtingen.

 

Indicatoren

 

De positieve trend in de regio wordt ook weerspiegeld in het aantal gasten. Centraal-Portugal ontving in 2023 meer dan 4,46 miljoen gasten, wat 349 duizend meer is dan in 2019, het beste jaar tot nu toe. Dit betekent dat het aantal bezoekers aan de regio in 2023 met 8,5 procent toenam.

Een andere indicator van de bloeiende toeristische sector in de regio is de netto bedbezettingsgraad in toeristische accommodaties, die het percentage bezette bedden gedurende het jaar weergeeft. In 2023 bedroeg dit percentage 33,7 procent, vergeleken met 32,8 procent in 2019.

De voorlopige cijfers voor 2023 zijn buitengewoon positief voor Centraal-Portugal. Het kan het jaar zijn geweest waarin de regio de historische mijlpaal van 8 miljoen overnachtingen en 4,5 miljoen gasten heeft bereikt, of het was er heel dichtbij. Dit zijn zeer bemoedigende gegevens die de sterke aantrekkingskracht van toerisme in het gebied benadrukken en laten zien dat Centraal-Portugal een topbestemming is, met een scala aan ervaringen en toeristische producten voor alle smaken en voorkeuren

Nieuw initiatieven

 

Deze veelbelovende resultaten zijn te danken aan de enorme inzet van ondernemers in de regio, die dagelijks nieuwe manieren vinden om uitdagingen aan te gaan. Ze presenteren nieuwe toeristische producten en proberen de bestaande faciliteiten te verbeteren.

Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven in dit centrale gedeelte van Portugal waaronder de provincie Alentejo. Natuurlijk heeft Divine Home ook haar kantoor in dit authentieke deel van Portugal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze experts die u verder kan informeren over de vele mogelijkheden in de Alentejo en natuurlijk ook de Algarve.