Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wat zijn de kosten van leven in Portugal?

 

Of u nu van plan bent om permanent in Portugal te wonen of gewoon geniet van een vakantieverblijf, het dagelijks leven in dit prachtige Zuid-Europese land brengt ook financiële overwegingen met zich mee. Maar hoe zit het met de prijskaartjes? Zijn ze vriendelijk voor uw portemonnee? Laten we eens kijken naar de alledaagse uitgaven die u kunt verwachten.

 

Boodschappen in de supermarkt

 

Als het gaat om dagelijkse benodigdheden, plaatst Portugal zich ver onder het midden van de lijst volgens de ‘Groceries Index’ van Europese landen (2023). De basale levensbenodigdheden zoals, brood, groenten en fruit zijn doorgaans heel betaalbaar. Zeker op de lokale markten, waar u vaak regionale producten kunt vinden tegen zeer redelijke prijzen. Ook het aantal grote supermarkten is de laatste jaren flink gestegen waardoor de concurrentie groter is geworden. Zeker op de uitgebreide wijnafdelingen ziet u vaak mooie wijnen in de aanbieding omdat hier groter ingekocht kan worden.

 

Een drankje op het terras

 

Portugal staat bekend om zijn rijke koffiecultuur. Of u nu een grote stad of een slaperig dorpje bezoekt, u vindt altijd een 'pasteleria' waar u kunt genieten van een heerlijke kop koffie met een zoete lekkernij erbij. De prijs voor een Portugese espresso (bica) ligt nog steeds rond de 1 euro.

 

Als u later op de dag op een terras van de zon wilt genieten met een verfrissend drankje, zult u ook aangenaam verrast zijn. Volgens de website Beerena.com is de prijs voor een biertje in Portugal gemiddeld 2 euro. Dat is op wat Oost-Europese landen na, het goedkoopst van Europa. Het maakt wel veel uit of u op het terras zit van een chique nieuwe Beach club of op een traditioneel Portugees terras waarvan de eigenaar hooguit de prijzen heeft aangepast aan de inflatie van de laatste jaren.

 

Uit eten in Portugal

 

Uit eten gaan in Portugal is vaak niet veel duurder dan zelf koken. De lokale bevolking eet ook regelmatig buiten de deur. Zeker voor de lunch. Veel restaurants bieden een 'Prato de dia' aan, een voordelig dagmenu.

 

Volgens Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel ongeveer €40. Echter, in typisch Portugese eetgelegenheden zijn 'Prato de dia'-gerechten al verkrijgbaar vanaf €9,50 voor een hoofdgerecht. Voeg daar een drankje en een dessert aan toe en u kunt voor een zeer redelijke prijs heerlijk dineren. Vergeet niet om een fooi van ongeveer 10 procent van de rekening achter te laten, zoals gebruikelijk in Portugal.

 

Kortom, leven in Portugal is niet alleen een verademing vanwege het heerlijke klimaat en de prachtige omgeving, maar ook vanwege de vriendelijke prijzen die het dagelijks leven hier met zich meebrengt.