Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wanneer u aan Portugal denkt, komt wellicht eerder de zoete port in gedachten dan wijn. Desalniettemin mag Portugal niet worden onderschat als het gaat om uitstekende wijnen die steeds vaker prijzen winnen op internationale wijnconcoursen. De wijnen uit de Algarve en de Alentejo maken regelmatig deel uit van deze erelijst.

 

Oude wijnstronken

 

Er zijn opgravingen gevonden waaruit blijkt  dat in de Romeinse tijd al volop wijn werd verbouwd in de Algarve. Dat is niet voor niets want de bodem en het zonnige klimaat zijn uitermate geschikt om mooie smaakvolle druiven te oogsten.

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam het toerisme op waardoor veel wijnvelden plaats moesten maken voor de aanleg van golfbanen, resorts en citrus- boomgaarden. De nog bestaande wijngaarden werden verwaarloosd, vaak doordat de nazaten in de toeristische sector gingen werken.

Als u in de omgeving van Lagoa bent ziet u links en rechts  nog landjes met oude wijnstronken waarvan sommige noestige planten nog steeds opnieuw uitlopen in de lente.

 

Nieuwe ondernemers

 

Gelukkig worden veel van deze oude gaarden gered van de ondergang. Investeerders hebben de streek herontdekt en hebben de middelen om moderne technieken in te zetten om de smaak van de druiven tot een nog hoger niveau te tillen. Ook gerenommeerde oenologen worden aangetrokken om de meest verfijnde wijnensmaken te creëren.

Een voorbeeld van zo’n investeerder is de beroemde zanger Cliff Richard die in Guia een grote wijngaard heeft gerevitaliseerd. De naam van het wijngoed is ‘Adega do Cantor’.

De laatste 15 jaar zijn er flink wat wijngaarden bijgekomen en zijn een groot aantal wijngaarden in ere hersteld. Steeds meer wijnkenners kiezen Portugal als bestemming om de wijn van bijzondere inheemse druivensoorten te proeven of te verbouwen.

 

Portugal een wijnland bij uitstek

 

In Portugal zijn er twaalf wijnstreken. Een van de bekendste is Vinho Verde. Deze ligt in het groene noorden van Portugal waar veel regen valt. Ook de Douro met zijn prachtige landschap is een klassieker onder de wijnstreken. Het is namelijk een van de oudste afgebakende wijngebieden van de wereld. Dichter bij de Algarve is Alentejo een interessante Portugese wijnleverancier. Deze regio is de laatste jaren in opkomst met harmonieuze wijnen als Borba en Reguengos. Net als Alentejo krijgt ook de Algarve steeds meer fans in de wijnwereld.

 

Bezoek de wijngaarden in de Algarve en de Alentejo

 

Tavira, Lagoa, Portimão en Lagos zijn de vier wijnstreken van de Algarve. Om de wijncultuur beter te leren kennen kunt u een bezoek brengen aan verschillende wijngaarden. U krijgt er meestal een rondleiding langs de wijnranken en in de wijnkelders. Bovendien geeft de gids tijdens de tourr uitleg over hoe de wijn gemaakt wordt, waarbij vaak speciale aandacht wordt gegeven aan het wijnproces. Natuurlijk mag u na afloop van de rondleiding wijnproeven.

 Een paar wijnboerderijen waar u kunt komen kijken zijn Quinta da Penina bij Portimão, Quinta do Francês bij Silves, Quinta dos Vales bij Estombar en Monte da Casteleja bij Faro. Een speciale eigenaar heeft de wijngaard Adego do Cantor bij Albufeira. Het is namelijk van de Britse zanger Cliff Richard die samen met zijn zakenpartners in voorgaande jaren een aantal prijzen in de wacht sleepte met de wijn ‘Vida Nova’.

Van de meeste wijnboerderijen kunt u ook direct wijn kopen. Verder treft u in de lokale supermarkten wijnen uit de Algarve aan. Nog beter vertegenwoordigd zijn de wijnen uit de Alentejo. Er zijn hier een enorm aantal wijnproducenten die vooral rode, maar ook goede witte wijnen maken. Om er een paar te noemen die een bezoek waard zijn: ‘Herdade da Malhadinha Nova, Herdade dos Grous of Herdade do Sobroso.

 

Enkele huizen in het aanbod van Divine Home hebben uitzicht op zo’n weelderige wijngaard. Onze medewerkers kunnen u voortreffelijk begeleiden in het vinden van een woning of vakantiehuis die aan al uw wensen voldoet.