Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Winterse tips voor aangenaam wonen in de Algarve of de Alentejo

 

Wonen in de het warme zuiden van Europa klinkt voor velen aanlokkelijk. Weg van de eindeloze koude en natte winters en genieten van de zon, het hele jaar door. In de winter het is dan wel niet zo warm als in de zomer maar er zijn nog steeds volop mogelijkheden om veel tijd door te brengen in de milde buitenlucht. In dit blog een aantal wintertips.

 

Het zachte klimaat

 

De Algarve en de Alentejo verwelkomen  de winter met zachte, aangename temperaturen. Overdag schommelt de temperatuur tussen de 15 en 22 graden.

Af en toe heeft de regio te maken met korte perioden van regenval of zelfs koudere temperaturen met name nadat de zon onder is gegaan. In het binnenland kan de temperatuur in de nacht zelfs even onder het vriespunt duiken. Op deze dagen is het belangrijk om kleding in laagjes te dragen. Op het warmste moment van de dag is een t-shirt dan vaak al voldoende en in de avond of vroege ochtend is een warme jas toch wel comfortabel.

In de wintermaanden kan het, ook in huis, klammig zijn. Goede verwarming en/of een luchtontvochtiger is dan geen overbodige luxe.

 

 

Outdoor activiteiten

 

De wintermaanden zijn met uitstek geschikt voor buitenactiviteiten. De milde temperaturen maken het aangenaam om actief te zijn, zonder oververhit te raken.

Het is dan ideaal om lange wandelingen te maken door de wonderschone natuur of verschillende fietsroutes te verkennen. Vlak langs de zuidkust zijn steeds meer wandel- en fietspaden met houten planken bekleed, zodat een wandeling langs de kust nog aantrekkelijker wordt gemaakt.

Verder zijn  sporten als tennis, padel en golf populair in deze maanden.

 

Verken de verschillende kustplaatsen

 

Verken charmante plaatsen zoals Lagos, Faro en Albufeira. Hoewel sommige strandactiviteiten in de winter misschien niet ideaal zijn, kunt u volop genieten van het schilderachtige uitzicht en de vredige sfeer doordat er veel minder toeristen aanwezig zijn. Ook steden in het binnenland zoals, Sao Bras de Aportel, Beja of Evora zijn de moeite waard om eens te bezoeken. Hier is het hele jaar door volop leven, anders als in plaatsen langs de kust waar vele zomergasten in de winter zijn vertrokken uit hun hotels en vakantiehuizen.

 

Bezoek lokale markten

 

Verken overdekte markten zoals Mercado de Loulé, waar u verse producten kunt kopen. Hier kunt u telkens weer genieten van de dagelijkse gang van de Portugezen. Doordat de markten overdekt zijn bent u in de zomer beschut tegen de felle zon en in de winter tegen regen of frisse wind. Bijna elk middelgroot dorp of stad heeft wel zo’n overdekte markt.

 

Culturele ervaringen

 

De Algarve en de Alentejo hebben een rijke geschiedenis en cultuur. In de winter zijn de historische bezienswaardigheden minder druk, waardoor u de kans hebt om ze in alle rust te verkennen.

Zelfs in de winter kunnen er culturele vieringen, markten of muziekfestivals plaatsvinden in de regio.  Op www.viralagenda.com vindt u een culture agenda per regio. Ook op ‘Facebook Events” vindt u aankondigingen van verschillende  festiviteiten en bijeenkomsten in uw buurt.

 

De lokale keuken

 

De winter is het perfecte seizoen om de lokale keuken te verkennen. Houdt er rekening mee dat sommige restaurants in de winter gesloten zijn. Het is verstandig om dat van tevoren even na te gaan. Op Tripadvisor staat bijvoorbeeld niet altijd de meest actuele informatie hierover.

In Portugal staat er meestal vlees of vis op het menu maar ook voor vegetariërs komen er de laatste jaren steeds meer mogelijkheden.

 

Wijnproeven

 

Verken de lokale wijnmakerijen en geniet van een wijnproeverij. De Algarve heeft een groeiende reputatie voor zijn wijnproductie. Er zijn over de hele regio wijnhuizen te vinden die wijnproeverijen aanbieden.

De Alentejo heeft een nog grotere wijnproductie met zeer verfijnde en karaktervolle smaken. Kijk eens op https://www.vinhosdoalentejo.pt voor een overzicht van alle wijnproducenten in de Alentejo en evenementen die zij organiseren.

 

Communities

 

De afgelopen jaren zijn er veel buitenlanders in zuid-Portugal komen wonen. Naast dat er veel nieuwe contacten met Portugezen worden gelegd, zoeken nieuwe landgenoten elkaar ook op via verenigingen van bijvoorbeeld Nederlands- of Engelstaligen.  Zij organiseren het hele jaar door leuke activiteiten. Het is een manier om even uw eigen taal te kunnen spreken en nieuwe vriendschappen te sluiten.